2017. április 30., vasárnap

II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2017. 6. Törkölyök kategóriája




6.
Törkölyök kategóriája


Talán minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a legklasszikusabb csoport a törkölypálinkák kategóriája. Igazából talán azért, mert ez a fajta ital kezdetektől fogva jelen van a szakmai palettán, és talán mindig a legőszintébb ital volt még a kollektivizmus idején is. Hiszen akkor nagyon sok olyan álgyümölcs pálinka volt forgalomban, amelynek nem volt köze az eredeti italhoz, de a törköly mindig megmaradt annak ami. Nyilvánvalóan ez a fajta is óriási fejlődésen ment keresztül. Akik elég éltessek hozzá még emlékezhetnek arra, hogy a bogyózás előtti bor és pálinkakészítés technológiája milyen eredményt hozott. Ennek köszönhetően sokan elfordultak ettől az italtól, aztán ahogy a borászat technológiai fejlődése elindult, úgy húzta magával e pálinka kategória változását is. Ma már úgy gondolom, hogy ott tartunk, és főként a nevezetes borászati vidékeken jellemző ez, hogy kiemelkedő szerepe van a törkölypálinkáknak. Minden elfogulatlanság nélkül állíthatom, hogy ma már a jól elkészített, fajtatiszta törköly, nem agyon préselve, olyan tiszta italokat tud produkálni, amely vetekszik a gyümölcspárlatokkal.
A legutóbbi versenyünk alkalmával 2014.-ben 14 italt neveztek be ebbe a kategóriába. Sajnos aranyérmes ital ebben a verseny kiírásban nem született, így a legjobb ezüst érmes ital nyerte a kategóriát, amelyet a Bátaszéki nevező Schroth Zoltán Irsaiával ért el.
Az idei kiírásunkban ennek a kategóriának a Hegyközség vállalta el a támogatását, a Fito Controll KFT.-vel közösen. A legutóbbi versennyel ellentétben idén nemcsak kategória győztest, hanem 2., és 3. helyezettet is jutalmazni fogunk. Ennek okán több nyertese is lesz a kategóriának tehát érdemes nevezni minden csoportban, hiszen így több az esély az értékes kupák elnyerésére. Várjuk tehát a pincék mélyéről akár az évjáratos törkölypálinkák benevezését is a versenyünkre.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése