5.
Bor –
Borseprők kategóriája
Önálló
kategóriaként csak nagyon kevés helyen szervezik meg a pálinkaversenyek
történetében ezt a párlatcsoportot. Ennek oka talán az, hogy nem általános,
hogy borokból, borseprőkből jellemzően önálló italokat készítenek. Nekünk itt a
Szekszárdi Borvidék legdélibb nyúlványán óriási szerencsénk van, hiszen sok és
sokféle borok készülnek, ráadásul kiváló minőségben. Végül is más nem is kell
egy párlathoz, csak jó alapanyag. A borseprőket pedig méltatlanul mellőzték
sokáig, illetve a kis pincék esetében a törkölyt locsolták meg vele. Ezzel az
önálló kategóriával is szeretnénk felhívni ezeknek az italoknak a kiválóságára
a közönség figyelmét. Rámutatni, hogy a fajta tiszta borok és borseprők milyen
jól beleilleszkednek a pálinkás palettába. Az első Bátán rendezett
pálinkaversenyen ugyancsak önálló kategóriaként indult el, hiszen a
versenyszabályzat szerint, amely kategóriában 5 italt neveznek, azt már nem
kell összevonni másikkal. Az 5 ital, amely akkor nevezve lett olyan kitűnő
eredményt hozott, hogy ennek a kategóriának a győztes itala lett a verseny
legjobb itala. Ezt az eredményt Irsai olivér Borpárlattal éppen a mi
pincészetünk érte el italával, tehát mi vagyunk ennek a kategóriának is a
címvédői. Talán nem véletlen, hogy ott ahol a jó borok, ott jó párlatok is
készülnek. Bízunk azonban abban, hogy ezen a versenyen azért több lesz már a
nevező és a kihívó, mert, hogy mi ebben is indulni fogunk az biztos. Tehát állunk
elébe a versenynek és győzőn a jobbik. A kategória támogatására nem is
kérhettünk volna fel mást alkalmasabbat, mint a település legjobb borászatát a
Mikóczi Pincét, akik örömmel vesznek részt a kategória népszerűsítésében,
hiszen ezzel a jó borkészítés is reflektorfénybe kerül.
A
legutóbbi versennyel ellentétben idén nemcsak kategória győztest, hanem 2., és
3. helyezettet is jutalmazni fogunk. Ennek okán több nyertese is lesz a
kategóriának tehát érdemes nevezni minden csoportban, hiszen így több az esély
az értékes kupák elnyerésére. Izgatottan várjuk a kihívókat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése