2017. április 16., vasárnap

II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2017. Likőr kategória





10.
Likőrök kategóriája


Azért azt már ma bizton állíthatjuk, hogy a pálinkás társadalom azon szegmense, amely a magánfőzőkből áll a szakmát képviselik. Sajnálatos módon a jelenleg érvényes jogszabályok alapján, hivatalosan, a magánfőzők nem állíthatnak elő sem ágyas, sem likőr italokat. Ennek ellenére a szakma minden résztvevője tudja, hogy mindezek ellenére készülnek ilyen italok, hiszen igény van rájuk. 
Régebben az az elképzelés valósult meg e téren, hogy likőrt leginkább semleges alapanyagból, tiszta szeszből kell elkészíteni. Ekkor természetesen aromákkal és cukorral érték el, hogy a likőr valamihez hasonlatos legyen. Ma már lehetőleg senki nem követi ezt az irányvonalat, hanem a likőrök is tiszta fajta eredetű gyümölcs pálinkákból készülnek. Az alacsonyabb alkoholt desztillált vizes hígítással, édesség íz érzetet pedig mézzel, vagy szőlő és gyümölcscukorral érik el. Ezen italok általában 37,5%-os alkoholtartalom alatti italokat nevezzük. Népszerűségét pedig leginkább a gyengébbik nem képviselőinek köszönheti. Jelenleg hazánkban zajló pálinka és párlatversenyek többségén még nem szervezik önálló kategóriába ezen italokat, sőt vannak ahol ezeket kifejezetten eltiltják a megmérettetéstől. Mi mégis úgy gondoljuk, hogy érdemes ezeket az italokat, önállóan, önmagukhoz mérten megmérettetni, hiszen egyre inkább elterjednek, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
A II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen 2017-ben ennek a kategóriának a szponzora a Muth Pálinka és Borpince, akik jó ideje készítenek gyümölcs pálinka alapú likőröket, amelyekkel sok versenyen értek már el kimagasló eredményeket. Az I. Bátai versenyen ebben a kategóriában Dieter Hartig német nevező itala nyerte el a champion díjat, vagyis jelenleg ő címvédője ennek a kategóriának. Várhatóan idén is értékes italok fognak versenyezni ebben a kategóriában, ahol ezúttal 3., 2., és 1. helyezettet is hirdetni fogunk. 
Szeretettel várjuk azokat a nevezőket, akik szeretik kipróbálni magukat nemcsak hagyományos pálinka kategóriákban, hanem ilyen különlegesekben is, ezzel is népszerűsítve a pálinkát, mint Hungarikumot, egyben bizonyítva, hogy milyen széles az italkészítés spektruma hazánkban, Magyarországon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése