2017. április 26., szerda

II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2017. 9. Egyéb párlatok kategória




9.
Egyéb párlatok kategóriája


A pálinkakészítés bizony igen régi időkre tekint vissza, és ebben, a mi magyar őseink már élén jártak. Mégis, ha lehet úgy fogalmazni, hogy a legújabb kori
pálinkafőzés történelmében az a kategória, amelybe olyan italok sorolása történik, amelyek igen megosztják az amúgy is megosztott pálinkás társadalmat. Talán már sokan sejtik is melyekről van szó anélkül, hogy elkezdtem volna a felsorolásukat. A zöldségekből készült párlatok valóban különleges helyzetben állnak, mégis annak ellenére, hogy ellenük az ellenszenv és tiltakozás, újabbak és újabbak bukkannak fel egy-egy versenyen. Végül is ezeket az italokat a kereskedelmi főzdék vezették be a köztudatba a magánfőzők csupán ettől kaptak vérszemet, és ma már, míg a nagyok leállnak ezekkel, a kicsik éppen belelendülnek. És be kell vallani, hogy egyre karakteresebbek, egyre merészebbek, egyre jobbak lesznek. A kategória másik fele gyümölcsökből készül, de déli gyümölcsökből. Igazából ezeknek is hasonló a történelme, ahogy a zöldségeknek és ugyanarra a forgatókönyvre halad sorsuk is. A kereskedelmi főzdék már alig a magánfőzők pedig egyre inkább készítik ezekből italaikat. Nem véletlen, hogy még Gojiból készült párlat is fogversenyezni ezen a versenyen.
A II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen 2017-ben ennek a kategóriának a szponzora a helyi székhelyű Bát-Gabona KFT.
 Az I. Bátai versenyen ebben a kategóriában is 8 italt neveztek és ebben a Muth Pálinka és Borpince Füge itala kapta a champion díjat, vagyis jelenleg ő címvédője ennek a kategóriának. Várhatóan idén is értékes italok fognak versenyezni ebben a kategóriában, ahol ezúttal 3., 2., és 1. helyezettet is hirdetni fogunk. Sok szeretettel várjuk azokat a nevezőket, akik szeretik kipróbálni magukat nemcsak hagyományos pálinka kategóriákban, hanem ilyen különlegesekben is, ezzel is népszerűsítve a pálinkát, mint Hungarikumot, egyben bizonyítva, hogy milyen széles az italkészítés spektruma hazánkban, Magyarországon, sőt az egész magyarlakta Kárpát-medencében.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése