9.
Egyéb
párlatok kategóriája
A
pálinkakészítés bizony igen régi időkre tekint vissza, és ebben, a mi magyar
őseink már élén jártak. Mégis, ha lehet úgy fogalmazni, hogy a legújabb kori
pálinkafőzés
történelmében az a kategória, amelybe olyan italok sorolása történik, amelyek
igen megosztják az amúgy is megosztott pálinkás társadalmat. Talán már sokan
sejtik is melyekről van szó anélkül, hogy elkezdtem volna a felsorolásukat. A
zöldségekből készült párlatok valóban különleges helyzetben állnak, mégis annak
ellenére, hogy ellenük az ellenszenv és tiltakozás, újabbak és újabbak
bukkannak fel egy-egy versenyen. Végül is ezeket az italokat a kereskedelmi főzdék
vezették be a köztudatba a magánfőzők csupán ettől kaptak vérszemet, és ma már,
míg a nagyok leállnak ezekkel, a kicsik éppen belelendülnek. És be kell
vallani, hogy egyre karakteresebbek, egyre merészebbek, egyre jobbak lesznek. A
kategória másik fele gyümölcsökből készül, de déli gyümölcsökből. Igazából
ezeknek is hasonló a történelme, ahogy a zöldségeknek és ugyanarra a forgatókönyvre
halad sorsuk is. A kereskedelmi főzdék már alig a magánfőzők pedig egyre inkább
készítik ezekből italaikat. Nem véletlen, hogy még Gojiból készült párlat is
fogversenyezni ezen a versenyen.
A II.
Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen 2017-ben ennek a kategóriának a szponzora
a helyi székhelyű Bát-Gabona KFT.
Az I. Bátai versenyen ebben a kategóriában is
8 italt neveztek és ebben a Muth Pálinka és Borpince Füge itala kapta a
champion díjat, vagyis jelenleg ő címvédője ennek a kategóriának. Várhatóan
idén is értékes italok fognak versenyezni ebben a kategóriában, ahol ezúttal
3., 2., és 1. helyezettet is hirdetni fogunk. Sok szeretettel várjuk azokat a
nevezőket, akik szeretik kipróbálni magukat nemcsak hagyományos pálinka kategóriákban,
hanem ilyen különlegesekben is, ezzel is népszerűsítve a pálinkát, mint
Hungarikumot, egyben bizonyítva, hogy milyen széles az italkészítés spektruma
hazánkban, Magyarországon, sőt az egész magyarlakta Kárpát-medencében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése