2017. április 21., péntek

II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2017. 8. Vegyes párlatok kategóriája



8.
Vegyes párlatok kategóriája


Bizony volt idő, amikor a magyar pálinkakészítés olyan mélységekben járt, és olyan együgyűség kísérte, hogy a legtöbb elkészített ital abban az időben csak vegyes pálinka volt. A gazdaemberek többsége a fa alá tett hordóba gyűjtötte a lehullott, szennyezett, olykor rothadt gyümölcsöket, és ahogy egyik másik fa érett telt a hordó, így készült a vegyes pálinka. Szerencsére ez már a múlt. Már, mint természetesen nem a vegyes pálinkák létezése tűnt el véglegesen a szakma homályában, hanem teljesen átalakult, új értelmet nyert, és már megfelel a magas követelményeknek.
Igaz, hogy leginkább a magán és bérfözött pálinkák készítői alkalmazzák ezt a kategóriát, hiszen nekik nem mindig áll rendelkezésre adott fajtából elég mennyiség, és ilyenkor azt pótolni szokták semleges alapanyagokkal, mint az alma, a bor. Olykor azért irányítottan még a kereskedelmi főzdék is bevállalnak egy –egy ilyen italt.
A II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen 2017-ben ennek a kategóriának a szponzora a helyi székhelyű Bát-Tej KFT, akik jó ideje készítenek kiváló minőségű tejet. Az I. Bátai versenyen ebben a kategóriában 8 italt neveztek és ebben a Muth Pálinka és Borpince Fügésalma itala kapta a champion díjat, vagyis jelenleg ő címvédője ennek a kategóriának. Várhatóan idén is értékes italok fognak versenyezni ebben a kategóriában, ahol ezúttal 3., 2., és 1. helyezettet is hirdetni fogunk. 
Szeretettel várjuk azokat a nevezőket, akik szeretik kipróbálni magukat nemcsak hagyományos pálinka kategóriákban, hanem ilyen különlegesekben is, ezzel is népszerűsítve a pálinkát, mint Hungarikumot, egyben bizonyítva, hogy milyen széles az italkészítés spektruma hazánkban, Magyarországon, sőt az egész magyarlakta Kárpát-medencében.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése