8.
Vegyes
párlatok kategóriája
Bizony
volt idő, amikor a magyar pálinkakészítés olyan mélységekben járt, és olyan
együgyűség kísérte, hogy a legtöbb elkészített ital abban az időben csak vegyes
pálinka volt. A gazdaemberek többsége a fa alá tett hordóba gyűjtötte a
lehullott, szennyezett, olykor rothadt gyümölcsöket, és ahogy egyik másik fa
érett telt a hordó, így készült a vegyes pálinka. Szerencsére ez már a múlt.
Már, mint természetesen nem a vegyes pálinkák létezése tűnt el véglegesen a
szakma homályában, hanem teljesen átalakult, új értelmet nyert, és már megfelel
a magas követelményeknek.
Igaz, hogy
leginkább a magán és bérfözött pálinkák készítői alkalmazzák ezt a kategóriát,
hiszen nekik nem mindig áll rendelkezésre adott fajtából elég mennyiség, és
ilyenkor azt pótolni szokták semleges alapanyagokkal, mint az alma, a bor.
Olykor azért irányítottan még a kereskedelmi főzdék is bevállalnak egy –egy ilyen
italt.
A II.
Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen 2017-ben ennek a kategóriának a
szponzora a helyi székhelyű Bát-Tej KFT, akik jó ideje készítenek kiváló minőségű
tejet. Az I. Bátai versenyen ebben a kategóriában 8 italt neveztek és ebben a
Muth Pálinka és Borpince Fügésalma itala kapta a champion díjat, vagyis
jelenleg ő címvédője ennek a kategóriának. Várhatóan idén is értékes italok
fognak versenyezni ebben a kategóriában, ahol ezúttal 3., 2., és 1. helyezettet
is hirdetni fogunk.
Szeretettel
várjuk azokat a nevezőket, akik szeretik kipróbálni magukat nemcsak hagyományos
pálinka kategóriákban, hanem ilyen különlegesekben is, ezzel is népszerűsítve a
pálinkát, mint Hungarikumot, egyben bizonyítva, hogy milyen széles az
italkészítés spektruma hazánkban, Magyarországon, sőt az egész magyarlakta
Kárpát-medencében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése