Nevezési irányelvek
Szeretnénk rávilágítani arra, hogy a kategória
besorolással megfelelően irányítani tudjuk a pálinka, párlatkészítés, és
bírálat irányát. Ennek érdekében a következő kategóriák felállítását javasoljuk:
Tíz kategória kerülne kialakításra annak érdekében,
hogy igyekezzünk felölelni a fajták teljességét:
Almatermésűek kategóriája
Bogyótermésűek kategóriája
Csonthéjas termésűek kategóriája
Szőlő félék kategóriája
Törkölypálinkák kategóriája
Bor, Borseprők kategóriája
Erdei gyümölcsök kategóriája
Vegyes párlatok kategóriája
Egyéb párlatok kategóriája
Likőrök kategóriája
A kategóriák alapkitétele, hogy natúr pálinkák
esetében azok legalább három hónaposak legyenek, ezt a pálinka származási
igazolvánnyal tudjuk igazolni.
Az érlelt pálinkák esetében a három hónap szintén fennálló
követelmény, de ezt az időt fahordóban kell az italnak eltöltenie. Ennek nyoma
a párlat színében megtalálható.
Végül a harmadik főkategória esetében ugyancsak három
hónap az alapfeltétel, de ezt a megfelelő gyümölcságyon kell annak eltöltenie,
melynek színében és ízében is meg kell nyilvánulnia.
Így ennek értelmében a verseny során tíz kategória fog
versenyezni. A kategóriába benevezett pálinkák, párlatok értékelése, bírálata a
hagyományos 20 pontos rendszerben történik. A bírálat során az értékelők írásos
tanácsokkal látják el a nevezőket az esetleges cefrézési-főzési-érlelési hibák
elkerülése, a minőség javulása érdekében.
Az értékelés a következő módon történik:
Illat tisztaság: 3 pont
Illat karakter: 5 pont
Íz tisztaság: 3 pont
Íz karakter: 5 pont
Harmónia: 4 pont
12 - 14 pontig oklevéldíjazás történik + 1 versenypont
14 - 16 pontig bronzérem adatik + 3 versenypont
16 - 18 pontig ezüstérem adatik + 5 versenypont
18 - 20 pontig aranyérem adatik + 8 versenypont
Kategória győztes díjazása további +10 versenyponttal
történik.
Kategória győztest abban az esetben emelünk ki,
amennyiben legalább 5 ital kerül oda benevezésre. Ha a kategóriában csak egy 20
pontos párlat lesz, így automatikusan ő a kategória győztese, vagyis a
Champion, amennyiben nincs húsz pontos, úgy az aranyérmesek közül kell
kiválasztani a legjobbat, amely a kategória Championja lesz, ha viszont több 20
pontos is előfordul, így azok közül kell kiválasztani a Championt, amelyért +
25 versenypont jár.
A 10 kategória győztes ital közül a szakmai zsűri választja ki a legjobb
Championt, amelyért + 50 versenypont jár.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése