2017. április 6., csütörtök

II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny Versenyszabályzata 2. rész





Nevezési irányelvek


Szeretnénk rávilágítani arra, hogy a kategória besorolással megfelelően irányítani tudjuk a pálinka, párlatkészítés, és bírálat irányát. Ennek érdekében a következő kategóriák felállítását javasoljuk:

Tíz kategória kerülne kialakításra annak érdekében, hogy igyekezzünk felölelni a fajták teljességét:

Almatermésűek kategóriája
Bogyótermésűek kategóriája
Csonthéjas termésűek kategóriája
Szőlő félék kategóriája
Törkölypálinkák kategóriája
Bor, Borseprők kategóriája
Erdei gyümölcsök kategóriája
Vegyes párlatok kategóriája
Egyéb párlatok kategóriája
Likőrök kategóriája


A kategóriák alapkitétele, hogy natúr pálinkák esetében azok legalább három hónaposak legyenek, ezt a pálinka származási igazolvánnyal tudjuk igazolni.
Az érlelt pálinkák esetében a három hónap szintén fennálló követelmény, de ezt az időt fahordóban kell az italnak eltöltenie. Ennek nyoma a párlat színében megtalálható.
Végül a harmadik főkategória esetében ugyancsak három hónap az alapfeltétel, de ezt a megfelelő gyümölcságyon kell annak eltöltenie, melynek színében és ízében is meg kell nyilvánulnia.
Így ennek értelmében a verseny során tíz kategória fog versenyezni. A kategóriába benevezett pálinkák, párlatok értékelése, bírálata a hagyományos 20 pontos rendszerben történik. A bírálat során az értékelők írásos tanácsokkal látják el a nevezőket az esetleges cefrézési-főzési-érlelési hibák elkerülése, a minőség javulása érdekében.

Az értékelés a következő módon történik:

Illat tisztaság: 3 pont
Illat karakter: 5 pont
Íz tisztaság: 3 pont
Íz karakter: 5 pont
Harmónia: 4 pont


12 - 14 pontig oklevéldíjazás történik + 1 versenypont
14 - 16 pontig bronzérem adatik + 3 versenypont
16 - 18 pontig ezüstérem adatik + 5 versenypont
18 - 20 pontig aranyérem adatik + 8 versenypont
Kategória győztes díjazása további +10 versenyponttal történik.

Kategória győztest abban az esetben emelünk ki, amennyiben legalább 5 ital kerül oda benevezésre. Ha a kategóriában csak egy 20 pontos párlat lesz, így automatikusan ő a kategória győztese, vagyis a Champion, amennyiben nincs húsz pontos, úgy az aranyérmesek közül kell kiválasztani a legjobbat, amely a kategória Championja lesz, ha viszont több 20 pontos is előfordul, így azok közül kell kiválasztani a Championt, amelyért + 25 versenypont jár.
A 10 kategória győztes ital közül a szakmai zsűri választja ki a legjobb Championt, amelyért + 50 versenypont jár.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése