2017. május 1., hétfő

II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2017. 7. Erdei gyümölcsök kategóriája




7.
Erdei gyümölcsök kategóriája


Végezetül elérkeztünk utolsó kategóriánk bemutatásához, amely talán a legősibb az összes többi között. Hiszen kezdetekben a növénynemesítés, a gyümölcsoltás még nem létezett, így többnyire a vadon termett gyümölcsök álltak rendelkezésre, ahhoz, ha valaki párlatot akart készíteni. Később nyilvánvalóan ezek a fajta gyümölcsök az urbanizáció és modernizálódó mezőgazdaság hatására szinte teljesen visszaszorultak, mondhatni eltűntek. Néhány évtizede azonban ismét fellendült ezeknek a gyümölcsöknek a használata. Újból reflektorfénybe kerültek és egy kicsit a pálinkakészítés fejlődésének köszönhetően ismét fontossá, keresetté váltak. E téren valóban a kereskedelmi főzdék jártak élen, de most már a magánfőzők is előszeretettel készítik, hiszen nagyon különlegesek.

A legutóbbi versenyünk alkalmával 2014.-ben 5 italt neveztek be ebbe a kategóriába, ahol egyetlen aranyérmes ital született ebben a verseny kiírásban, amelyet szintén a Muth Pálinka és Borpince produkálta egy Csipkebogyó formájában.

Ebben a naptári évben kiírt versenyünkben a kategória támogatását kinek is ajánlhattuk volna fel, leghozzáillőbb módon, mint a Gemenci Erdészetnek, akik nyilvánvalóan mindennapjainkban is őrzik és ápolják ezeket a gyümölcsfajtákat.
A legutóbbi versennyel ellentétben idén nemcsak kategória győztest, hanem 2., és 3. helyezettet is jutalmazni fogunk. Ennek okán több nyertese is lesz a kategóriának tehát érdemes nevezni minden csoportban, hiszen így több az esély az értékes kupák elnyerésére. Várjuk tehát ezeket a különlegességeket, azok benevezését is a versenyünkre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése