7.
Erdei
gyümölcsök kategóriája
Végezetül
elérkeztünk utolsó kategóriánk bemutatásához, amely talán a legősibb az összes
többi között. Hiszen kezdetekben a növénynemesítés, a gyümölcsoltás még nem
létezett, így többnyire a vadon termett gyümölcsök álltak rendelkezésre, ahhoz,
ha valaki párlatot akart készíteni. Később nyilvánvalóan ezek a fajta gyümölcsök
az urbanizáció és modernizálódó mezőgazdaság hatására szinte teljesen visszaszorultak,
mondhatni eltűntek. Néhány évtizede azonban ismét fellendült ezeknek a
gyümölcsöknek a használata. Újból reflektorfénybe kerültek és egy kicsit a
pálinkakészítés fejlődésének köszönhetően ismét fontossá, keresetté váltak. E
téren valóban a kereskedelmi főzdék jártak élen, de most már a magánfőzők is
előszeretettel készítik, hiszen nagyon különlegesek.
A
legutóbbi versenyünk alkalmával 2014.-ben 5 italt neveztek be ebbe a
kategóriába, ahol egyetlen aranyérmes ital született ebben a verseny kiírásban,
amelyet szintén a Muth Pálinka és Borpince produkálta egy Csipkebogyó
formájában.
Ebben
a naptári évben kiírt versenyünkben a kategória támogatását kinek is
ajánlhattuk volna fel, leghozzáillőbb módon, mint a Gemenci Erdészetnek, akik
nyilvánvalóan mindennapjainkban is őrzik és ápolják ezeket a gyümölcsfajtákat.
A
legutóbbi versennyel ellentétben idén nemcsak kategória győztest, hanem 2., és
3. helyezettet is jutalmazni fogunk. Ennek okán több nyertese is lesz a
kategóriának tehát érdemes nevezni minden csoportban, hiszen így több az esély
az értékes kupák elnyerésére. Várjuk tehát ezeket a különlegességeket, azok benevezését
is a versenyünkre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése