2019. május 1., szerda

IV. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2019. Visszatekintő 10.



KERESSÜK KÁRPÁT-MEDENCE LEGJOBB SZŐLŐ PÁLINKÁJÁT!

LEHET, HOGY A TIÉD AZ???


VISSZATEKINTŐ!




10./

SZŐLŐ KATEGÓRIA


No és akkor elérkeztünk ahhoz a területhez, vagy területekhez, amely megvallva őszintén legközelebb áll hozzánk. A Szekszárdi Borvidéken elhelyezkedő versenyünk nyilvánvalóan valahol sokkal inkább kell, hogy szóljon erről a gyümölcsről, illetve annak feldolgozott termékeiről. Természetesen, és mondhatom talán azt is, hogy hála Istennek ez már országosan is trend lett, már mint a szőlő pálinka, párlat előre tőrése az egy évtizede még nem létezésből. Az elmúlt évben megrendezésre került versenyünkön 39 szőlőtétel került nevezésre, és csupán 5 nem szerzett ebből érmet, ami jelzi, hogy egyre szebb tételek kerülnek ki az üstökből. A legszebb egy muscat ottonel volt, amelyet Gaál László irsai olivérje követett megelőzve Varjas Zoltán cserszegi fűszeresét, és Kiss László otelló szőlőjét. Gyönyörű szép sor. Ezzel szemben legelső versenyünkön csupán 7 szőlő került terítékre.
Az ezt megelőző két évben is nyilvánvalóan a Báta-Bátaszék Térség Hegyközség végezte ennek a kategóriának a szponzorálását, hiszen nyilvánvalóan ők állnak ehhez legközelebb. Idei évben sem kívánunk ezen a trenden változtatni, hiszen legalább ennyiben azért a két szakma itt testközelbe kerül egymáshoz. Vannak is olyan szőlőtermesztőt, akik már célzottan úgy telepítenek fajtákat, hogy azokkal a pálinkásokat is ki tudják szolgálni megfelelő minőségű alapanyaggal. Nem hiszen, hogy nagy titkot árulok el akkor, amikor sejtettem, hogy az idei évben is a szilva után a szőlő lesz az a kategória, amelyben a legszebb tételek fognak felbukanni. Csak ismételni tudom azt a felhívást és buzdítást, hogy aki még nem nevezett és van kincsként őrzött szőlő pálinkája, párlata megteheti az elkövetkezendő napokban, hogy valóban büszkék lehessünk a legfinomabb szőlő pálinkákra, párlatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése