2019. április 4., csütörtök

IV. Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2019. BÁTA - VERSENYSZABÁLYZATA



 

VERSENYSZABÁLYZAT


IV. Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny
BÁTA



A nyílt pálinka és párlatversenyre azok a 18. évüket betöltött személyek nevezhetnek, akik elfogadják, és betartják a versenyszabályzatot. Nevezni Magyarországról, valamint annak határain túlról is lehet.

A bírálat nevezési határideje: 2019. május 8. szerda, 24 óra.
A bírálat időpontja: 2019. május 10. péntek, 9 óra.
Az eredményhirdetésre a Bátai Falunapon kerül sor.
Időpont: 2019. május 11. szombat, 11 óra.
Helyszín: Ady Endre Művelődési Ház 7149 Báta, Zrínyi u. 2.
A csomagban feladott mintákat is erre címre kérjük feladni.
Átvevők: Takaróné Antal Tímea (Tel: 06-74-590-002)
Muthné Katona Mária (Tel:06-70/3387-165)

A nevezés feltételei: 3,5 dl pálinka/párlat, valamint 1.000.-ft nevezési díj, illetve a nevezési lap pontos kitöltése. A mintát leadóknak, a törvényi szabályozásnak megfelelően igazolni kell a tételek származását, mely lehet párlat adójegy, bérfőzési lap, illetve kereskedelmi főzdék esetében szállítólevél.


A verseny kiírója:   Báta Község Önkormányzata, és a
Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület

A verseny igazgatója:  Muth József

A verseny védnökei:
Dr. Horváth Kálmán a Tolna-megyei Kormány Hivatal Elnöke,
Horváth István a térség Országgyűlési képviselője, valamint
Fehérvári Tamás a Tolna-megyei Közgyűlés Elnöke


A verseny célja:



A verseny megszervezésének célja elsősorban az, hogy feltérképezze Tolna-megye területén található magán, bér-és kereskedelmi főzdék pálinkáinak, párlatainak minőségét. Teszi ezt annak érdekében, hogy képet alkothasson a térség aktuális helyzetéről, továbbá a kulturált pálinkafogyasztást, valamint a térség gasztronómiai kultúráját megismertesse a Kárpát-medence lakóival.
A pálinka és párlatkészítők felkészültségének, szaktudásának teljes körű áttekintéséhez, összehasonlításához azonban szükség van más, a Kárpát-medence teljes területéről érkező minták értékelésére is. Ezért kérjük, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, és nevezzenek a versenyre!
Báta egy tündérkert, amely nemcsak kiváló boraival, de pálinkáival is méltán vetélkedhet az ország más részeinek legjobbjaival. Célunk továbbá, hogy a versengés, és annak minősítése által mind jobb termékek előállítására ösztönözzük gazdatársainkat. Találkozzunk, ismerjük meg egymást, ezzel is öregbítsük a pálinka, mint Hungarikum hírnevét, valamint megismerjük Báta, azon túl pedig Tolna-megye épített és kulturális örökségeit. Az ország különböző pontjairól ideérkező nevezők, bírálók, szakemberek és pálinka lovagok, elvigyék hírünket a médiákon keresztül, továbbá személyes benyomások alapján is, hogy később akár turistaként visszatérve alaposabban megismerjék térségünket, ez által növeljék a turizmus fellendülését.
Végül, de nem utolsó sorban a korrekt és szakértő zsűri által végzett bírálattal a pálinkák/párlatok minőség-javulásának támogatása.







Nevezési irányelvek

Fontos dolog, hogy a kategória besorolással megfelelően irányítani tudjuk a pálinka, párlatkészítés, és bírálat irányát. Továbbá, hogy kiegyenlített kategóriákban hasonló esélyeket nyújtsunk a versenyzőknek a végső győzelemre. Ennek érdekében a következő kategóriák felállítását tervezzük:

Alma;
Körte;
 Birs;
 Cseresznye;
 Meggy;
 Őszibarack;
 Kajszibarack;
 Szilva;
 Bogyós termésűek;
 Szőlő;
 Törköly;
 Bor-borseprő;
 Erdei és vadon termők;
 Vegyes párlatok;
 Egyéb párlatok;
 Zöldség párlatok;
 Ágyas - likőr kategória.

Tizenhét kategória kerül tehát kialakításra annak érdekében, hogy igyekezzünk felölelni a fajták teljességét. Egy kategória akkor érvényes, ha abba minimum 10 ital kerül benevezésre. Abban az esetben, ha egy kategóriában kiugróan sok nevezés érkezik, a versenyigazgató és a szervezők dönthetnek újabb kategória megnyitásáról, amelyikbe pedig kevesebb érkezik annak bezárásáról.

A kategóriák alapkitétele, hogy natúr pálinkák esetében azok legalább három hónaposak legyenek, ezt a pálinka/párlat származási igazolvánnyal tudjuk igazolni.
Az érlelt pálinkák esetében a három hónap szintén fenn álló követelmény, de ezt az italnak fahordóban kell eltöltenie. Ennek nyoma a párlatok színében található meg.
A harmadik főkategória az ágyas, ennek esetében ugyancsak három hónap az alapfeltétel, de ezt a megfelelő gyümölcságyon kell annak eltöltenie, és szintén színében és ízében kell megnyilvánulnia.




Bírálati rendszer



A kategóriákba besorolt pálinkák párlatok értékelése, bírálata a hagyományos 20 pontos rendszerben történik. A három főből álló bíráló bizottságok elé az anonimitásra különösen ügyelve, folyamatosan érkeznek az adott kategóriából a tételek. Miután két kategória zsűrizése, és számítógépes adatfeldolgozása befejeződött, szünet kerül elrendelésre. Ekkor a program automatikusan a kapott pontszámok alapján állítja fel a kategórián belüli sorrendet. Abban az esetben, ha pont azonosság lép fel a kategória élén, csúcs zsűri kerül felállításra az asztalfőnökök összehívásával, akik gyors bírálással választják ki az adott kategória győztesét, második, illetve harmadik helyezettjét.
Ezután tovább folytatódik a bírálat újabb két kategóriával, ismét szünet, majd így tovább. A minősítés során a szakmailag képzett és gyakorlott értékelők írásos tanácsokkal látják el a nevezőket az esetlegesen felmerült cefrézési- főzési-érlelési hibák jövőbeni elkerülése érdekében. Minden nevezett tételről 1 bírálati lap kerül kitöltésre. Ezek a bírálati lapok az eredményhirdetésen kiosztásra kerülnek, aki azokat nem veszi át kipostázásra nem kerülnek.



Bírálati pontok:


Illat tisztaság: 3 pont
Illat karakter: 5 pont
Íz tisztaság: 3 pont
Íz karakter: 5 pont
Harmónia: 4 pont         
Összesen: 20 pont  
    
A zsűrizés során töredék pont nem adható!


Versenypontok:


10 – 13,99 pontig oklevél + 1 versenypont
14 – 15,99 pontig bronzérem + 4 versenypont
16 – 17,99 pontig ezüstérem + 7 versenypont
18 – 20 pontig aranyérem + 10 versenypont
Kategória első hely díjazása + 7 versenypont
Kategória második hely díjazása + 4 versenypont
Kategória harmadik hely díjazása + 1 versenypont


Versenypontokat minden egyes nevező az elért eredményei alapján kap.
Az a nevező, aki minimum 10 tétellel nevez a bírálaton, részt vesz a különdíjakért kiírt versenyben.





Különdíjak:


A Verseny Legjobb Pálinkája/Párlata, Champion Díj

A szakmai zsűri által a kategóriák győztesei közül visszakóstolással kiválasztott tétel.
Az érte járó elismerést a verseny fővédnöke adja át.


Tolna-megye Legjobb Pálinka/párlat készítője

Tolna-megye közigazgatási területéről érkezett tételek közül a legmagasabb versenypontszámot elérő nevező kapja.
Az érte járó elismerést a Tolna Megyei Közgyűlés Elnöke adja át.

Ezen felül minden olyan megye, amelyből 5-nél több nevező érkezik, kiválasztásra kerül az adott megye Legjobb Pálinka/párlat készítője cím. Ezzel szeretnénk ösztönözni, hogy minden területről minél több nevező érkezzen. Ugyan ez az elv vonatkozik a határon túli nevezőkre is. Pl.: Vajdaság, Baranya, Erdély, Kárpátalja, Felvidék. A kategória győzteseknek járó díjat a kategória főszponzora adja át, a második, harmadik helyezetnek járó díjat a Lovagrendek képviselői adják át.


A Legeredményesebb Magánfőző

A magánfőzők közül a legmagasabb versenypontszámot elérő nevező kapja a díjat, amennyiben korábban még nem részesült a kitüntetésben. Ez az egyetlen olyan díj, ahol érvényben van a visszaléptetés szabálya.
Az érte járó vándorkupát, és a kísérőjét, a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének Elnöke adja át.


A Legeredményesebb Bérfőző

A bérfőzetők közül a legmagasabb versenypontszámot elérő nevező kapja a díjat.
Az érte járó elismerést a bíráló bizottság zsűri Elnöke adja át.

A Legeredményesebb Kereskedelmi főzde

A kereskedelmi főzdék közül a legmagasabb versenypontszámot elérő nevező kapja a díjat.
Az érte járó elismerést a verseny főtámogatója, a térség Országgyűlési képviselője adja át.


Megjegyzés:


Minden versenyre nevező személy a nevezési lap kitöltésével és aláírásával hozzájárul az adatainak felhasználásához, amely szigorúan csak a versennyel kapcsolatosan használható fel. Az harmadik személynek nem adható ki, abba illetéktelen személy nem tekinthet bele.
Továbbá hozzájárul a nevező ahhoz, hogy az eseményeken készült kép és filmanyagot, a szervezők szabadon felhasználhassák promóciós célokra.
A bírálat lebonyolításában részt vevő személyek titoktartási nyilatkozatot kötelesek aláírni, és az abban foglaltakat betartani. A verseny eredményei nyilvánosak azt a versenyt követő 1 héten belül nyilvánosságra kell hozni a közösségi médiában, hogy az mindenki számára elérhető legyen.
Örömmel vesszük, ha minden nevező részt vesz a díjkiosztó gálán, és személyesen veszi át az elismeréseit, mert az át nem vett díjakat nem áll módunkban postázni!


Báta, 2019.03.11.                                                            

Muth József
verseny igazgató


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése