2016. szeptember 26., hétfő

Utóhangok!



Utóhangok!


Az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny


A díjkiosztás és a kellemes vacsora után hajnal háromig tartó retró-partit követően lassan minden résztvevő élete visszatér rendes kerékvágásába. Az élmények és a tapasztalatok a helyükre kerülnek a hétköznapok egyhangúságának présében. Ahogy a bor is leülepszik, letisztul, úgy két nap elteltével az ember is megemészti a vele történteket és kialakul a véleménye, a benyomása. Lesznek, akik hangot adnak ennek, lesznek, akik nem, de mindenképp, akár hogy is lesz tanulnunk kell a dicséretekből, de leginkább a kritikákból.

Természetesen a verseny lebonyolításában résztvevőként másként éltük meg ezt a verseny, mint általában simán egy nevezőként. Az apró részletek, a belső tények feszültsége egészen más szemüvegen keresztül látatja egy verseny miben létét a megrendezés ötletétől, a díjkiosztó másnapjáig. Az bizonyos, hogy a verseny egész szellemiségét a jóindulat szemlélete szőtte át. Az alföldi emberek vendéglátása korona volt az egész versenyen. Nem hiszem, hogy határon innen és túl, akik velünk együtt megélték ezeket a napokat, vagy éppen csak órákat, ne akarnának jövőre is részesei lenni ennek. Ezzel ismét bebizonyosodót, hogy a pálinka nem egy szűk szakmai elit itala, és kiváltsága, hanem valóban minden magyar emberé, legyen az a politikai határokon innen és túl. A pálinka ugyanis nem ismer határokat, és nem ismer diplomákat! A pálinka azé, aki leszedi a gyümölcsöt, aki két kezével feldolgozza azt, aki odaadásával elválasztja a rosszat a jótól, majd dédelgeti, érlelgeti, barátainak felkínálja! Ez a magyar pálinka, ez a valódi hungarikum!

Köszönjük a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítványának! Köszönjük a Németh családnak! Köszönjük minden nevezőnek! Köszönjük minden szervezőnek és segítőnek! Köszönjük minden bírálónak, akik szakmai odaadással jártak el! Köszönjük minden díjkiosztón megjelentnek, hogy együtt ünnepelhettük a pálinkát, mint hungarikumot!

Isten legyen velünk, oltalmazza meg hazánkat, hogy legyen jövőnk, magyar jövőnk, hogy évtizedek múlva is ünnepelhessük nemzeti italunkat: a pálinkát! Ámen! 

Muth József


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése