2016. szeptember 20., kedd

Bírálat Az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen 2016.



Bírálat
Az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen
2016. 09. 17-18.


Néhány hónappal ezelőtt született meg az ötlet néhány magánfőző fejében miután pár versenyről kitiltották őket, hogy ők magul is megrendezhetnének egy versenyt. A gondolatot aztán tett követte, amelyet a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesülete is magáévá tett, és támogatásáról biztosította ezt a törekvést. A versenyt végül a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány írta ki és hirdette meg. Azzal a nem titkolt és nemes céllal, hogy ezen a versenyen csak nyertesek lesznek, vesztesek nem, és akik esetleg italaikra érmet nem is, de szaktanácsadást mindenképpen nyerni fognak. A verseny meghirdetése szinte nem várt népszerűséget ért el, és végül 50 versenyző, 239 italt nevezett erre a megmérettetésre. Ennek okán az italok lebírálását két nap kellett megoldani szeptember 17-én és 18-án. Németh József a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány elnöke minden feltételt biztosított ahhoz, hogy egy korrekt, szakmailag kifogástalan, és pártatlan bírálat valósuljon meg. A zsűri kilenc főből állt, amelyek 3x3-as csoportban végezték a bírálatot a hagyományos 20 pontos rendszerben. A zsűri elnöke, egyben az 1-es bizottság vezetője Balogh Krisztián volt a Czetis Pálinkaház tulajdonosa, és főzőmestere. A 2-es bizottság elnöke Szokola János a Zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend Nagykövete volt. A 3-as bizottságot Kása Tibor irányította. Ők hárman egyben a csúcs zsűrit is alkották, akik a vitás kérdésekben hozták meg a bírálatot. A bírálaton aktív részvételt vállalt a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesület több tagja is. Előzetesen 11 kategóriában kerültek besorolásra a nevezett italok, de aztán az Alma, a Körte, a Birs, az Őszibarack, a Kajszibarack, a Meggy, a Cseresznye és a Szilva annyi nevezést kapott, hogy önálló kategóriává nevezték ki. Így az italok végül 17 kategóriában versenyeztek, és minden kategóriában sikerült kategória győztest választani. Végül a szakmai zsűri megválasztotta a verseny legjobb italát, amelyen a 20 pontos italok vehettek részt. Továbbá kijelölésre kerültek a legjobb 19 pontos italok, amelyek a társadalmi zsűri elé kerülnek, hogy ott is kiválasztásra kerüljön a legjobb. Ezzel persze még nem ért véget a feladatuk, mert a közönség díjra is kijelölték az italokat, amelyek közül a legjobbat, majd a díjkiosztón jelen lévő 5 önkéntes fog kiválasztani. Mindezekből érezhető, hogy nemcsak irodalmi fogásként mondhatjuk el, hogy a zsűrinek nehéz feladata volt. Összességében megállapíthatjuk, hogy az 55 bronz elismerés mellett, 59 ezüst elismerés, és további 53 arany elismerés is született, valamint 17 kategória győztes, és 3 szakmai díjas. Sajnos 30%-a a nevezett italoknak még mindig olyan volt, amelynek minősége javításra szorul. Természetesen az ünnepélyes díjkiosztóra várnak minden kedves nevezőt, pálinkabarátot Szegedre, a Halácsi Kúriára szeptember 24.-én délután. Itt minden nevező megkapja italaiért az elismerést, és a bírálati lapokat is, amelyeken szöveges magyarázatot találnak az italaikban megbúvó hibákra. A zsűri tagjai a finom vacsora után szívesen várják a nevezőket egy kis pálinka kóstolóra, amely mellett megvitathatják személyesen is italaik eredményeit.

Muth József
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése