2016. szeptember 25., vasárnap

Díjkiosztás



Tisztelt Hölgyeim, Uraim! Tisztelt pálinkakészítők, pálinkakészíttetők, és pálinka barátok! Kedves kollégák!


Az a megtiszteltetés jutott számomra, hogy én lehetek az, aki az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny szakmai eredmény hirdetését lebonyolíthatom. Ez a feladat tulajdonképpen a szakmai zsűri elnökének Balogh Krisztiánnak a feladata lett volna, de őt bokros teendői ezúttal máshová szólították. A mai délután egy több hetes, több hónapos komoly, és áldozatos munka eredménye. Arról már nem is beszélve, hogy a versenyre nevezet italok milyen kemény és kitartó munka eredményeként születtek meg, azért, hogy itt ezen a versenyen megméretessenek, és készítőik learathassák az értük járó díjakat. Már pedig díjak azok itt láthatóan megszámlálhatatlanul vannak. Tudom, hogy ilyenkor a versenyzők izgatottan tördelik a kezüket, és alig várják a díjak átvételét. Nem is szeretném túl hosszúra nyújtani az értékelésemet, de mindenképpen néhány fontos momentumra rá kell világítanom ahhoz, hogy tisztán lássanak a kedves versenyzők.
„Néhány hónappal ezelőtt született meg az ötlet néhány magánfőző fejében miután pár versenyről kitiltották őket, hogy ők magul is megrendezhetnének egy versenyt. A gondolatot aztán tett követte, amelyet a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesülete is magáévá tett, és támogatásáról biztosította ezt a törekvést. A versenyt végül a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány írta ki és hirdette meg. Azzal a nem titkolt és nemes céllal, hogy ezen a versenyen csak nyertesek lesznek, vesztesek nem, és akik esetleg italaikra érmet nem is, de szaktanácsadást mindenképpen nyerni fognak. A verseny meghirdetése szinte nem várt népszerűséget ért el, és végül 50 versenyző, 239 italt nevezett erre a megmérettetésre. Ennek okán az italok lebírálását két nap kellett megoldani szeptember 17-én és 18-án. Németh József a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány elnöke minden feltételt biztosított ahhoz, hogy egy korrekt, szakmailag kifogástalan, és pártatlan bírálat valósuljon meg. A zsűri kilenc főből állt, amelyek 3x3-as csoportban végezték a bírálatot a hagyományos 20 pontos rendszerben. A zsűri elnöke, egyben az 1-es bizottság vezetője Balogh Krisztián volt a Czetis Pálinkaház tulajdonosa, és főzőmestere. A 2-es bizottság elnöke Szokola János a Zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend Nagykövete volt. A 3-as bizottságot Kása Tibor irányította. Ők hárman egyben a csúcs zsűrit is alkották, akik a vitás kérdésekben hozták meg a bírálatot. A bírálaton aktív részvételt vállalt a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesület több tagja is. Előzetesen 11 kategóriában kerültek besorolásra a nevezett italok, de aztán az Alma, a Körte, a Birs, az Őszibarack, a Kajszibarack, a Meggy, a Cseresznye és a Szilva annyi nevezést kapott, hogy önálló kategóriává nevezték ki. Így az italok végül 17 kategóriában versenyeztek, és minden kategóriában sikerült kategória győztest választani.

Alma pálinka: 13 db
Körte pálinka: 14 db
Birs pálinka: 18 db
Meggy pálinka: 17 db
Cseresznye pálinka: 12 db
Őszibarack pálinka: 8 db
Kajszibarack pálinka: 30 db
Szilva pálinka: 20 db
Szőlő pálinka: 16 db
Törkölypálinka: 14 db
Bor, borseprő párlat: 9 db
Bogyótermésű pálinkák: 9 db
Vadgyümölcs pálinkák: 14 db
Fahordós érlelésű pálinkák: 12 db
Ágyas párlatok: 13 db
Egyéb párlatok: 13 db
Likőrök: 7 db

Végül a szakmai zsűri megválasztotta a verseny legjobb italát, amelyen a 20 pontos italok vehettek részt. Továbbá kijelölésre kerültek a legjobb 19 pontos italok, amelyek a társadalmi zsűri elé kerülnek, hogy ott is kiválasztásra kerüljön a legjobb. Ezzel persze még nem ért véget a feladatuk, mert a közönség díjra is kijelölték az italokat, amelyek közül a legjobbat, majd a díjkiosztón jelen lévő 5 önkéntes fog kiválasztani. Mindezekből érezhető, hogy nemcsak irodalmi fogásként mondhatjuk el, hogy a zsűrinek nehéz feladata volt. Összességében megállapíthatjuk, hogy az 55 bronz elismerés mellett, 59 ezüst elismerés, és további 57 arany elismerés is született, valamint 17 kategória győztes, és 4 szakmai díjas nyertes. Sajnos 30%-a a nevezett italoknak még mindig olyan volt, amelynek minősége javításra szorul.”
Ennyi bevezető után akkor elkezdenénk az eredményhirdetést. A díjak átadásának gyors lebonyolítása érdekében, és persze azért is, hogy a vacsoránk el ne hűljön, a díjazottakat ABC rendben név szerint fogom szólítani. Miután az oklevelek kiosztásra kerültek, következni fog a rangosabb díjak és a 17 különdíj átadása. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése