I.LÖVŐI NEMZETKÖZI PÁLINKA ÉS PÁRLATVERSENY 2019.
JANUÁR 19.
VERSENYKIÍRÁS
Szervező: Várkonyiné Czupy Anikó okleveles gyümölcspálinka
gyártó,
a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének tagja
Társszervező: Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete
Időpont: 2019. január 12. a verseny bírálat
2019. január 19. eredményhirdetés és gálaest
Helyszín: Szolgáltató és Kulturális Központ Lövő Fő utca 31.
A verseny célja:
A
pálinka, mint hungarikum népszerűsítése mind Győr-Moson-Sopron megyében
valamint „határon” innen és túl.
A
pálinka fogyasztásának és annak kultúrájának népszerűsítése.
A
versenyen részt vevő párlatok és pálinkák megmérettetése, ezzel is segítve a
minőség javítása, a versenyen részt vevők saját elért eredményeinek közlésén
keresztül.
A verseny meghirdetésének köre:
A
Lövői Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyre Magyarország egész területéről és a
környező országokból is lehet nevezni.
A
versenyen részt vehetnek mind a magánfőzők, mind a bérfőzetők és a kereskedelmi
főzdék is.
A verseny és a nevezés feltételei:
Nevezni a kitöltött nevezési lappal
lehet, amely letölthető a
illetve
Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete
www.maganfozokpalinkalovagrend.blogspot.com honlapról.
A
versenyre fajtánként 0,5 liter
felcímkézett üveggel lehet nevezni.
Nevezési
díj 1500,- Ft/minta.
A
minták beérkezési határideje:
2018. december 30. 16:00 óra
A
mintákat személyesen vagy postai úton az alábbi címre kell eljuttatni:
Várkonyiné Czupy Anikó, 9461 Lövő Fő
utca 36.
Lehetőség van még az ország több pontján
is a minták leadására:
Gyermely,
Nagy Attila +36704424528,
Báta,
Muth József +36703387165
Szeged,
Németh József +36302067084
A
minták leadásakor a nevezési laphoz csatolni kell a pálinka vagy párlat
származását igazoló iratot!
A
minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:
Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg
illatban) – max. 5 pont,
Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg
ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont,
Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) – max 4 pont.
Az
egyes jellemzőkre csak egész pont adható. A pontozást írásban indokolni kell.
Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden
nevező megkapja!
Arany
minősítés: 18 – 20 pont,
Ezüst
minősítés: 16 – 17 pont,
Bronz
minősítés: 14 – 15 pont.
A
Lövői Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny Champion díjait minden egyes gyümölcs
kategóriában arany érmet szerzett pálinkák, párlatok közül a bírálók a
minták visszakóstolását választják ki.
Továbbá
díjazásra kerül Győr-Moson-Sopron megye
legjobb pálinkája, amelynek kiválasztásakor csak a megyéből nevezett
pálinkák vesznek részt.
Kategóriák:
-
Almatermésűek (alma, birs, körte, naspolya)
-
Csonthéjasok (cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack, szilva, és
egyéb csonthéjasok)
-
Bogyósok (áfonya, bodza, csipkebogyó, faeper, köszméte, egres, málna,
ribizli, szamóca, szeder és egyéb bogyósok)
-
Szőlő és szőlő eredetű (szőlő, szőlő törköly, seprő párlat, borpárlat,
egyéb szőlő és szőlő eredetű)
-
Gyűjtött erdei vagy vadon termők és egyéb gyümölcsök (berkenyék,
boróka, borzag, erdei szamóca, galagonya, goji bogyó, sárgadinnye, som, szelíd
gesztenye, kökény, homoktövis, vad körte, vad málna, vad meggy, vad szilva, vad
szeder és egyéb gyümölcsök)
-
Vegyes pálinkák
-
Érlelt és ágyas pálinkák (fahordóban érlelt pálinka, gyümölcs ágyon
érlelt ágyas pálinka)
-
Egzotikus gyümölcs párlatok (ananász, banán, citrom, datolya, füge,
gránát alma, grapefruit, kivi, mangó, mandarin, marakuja, narancs, egyéb
egzotikus gyümölcsök)
-
Zöldség és egyéb párlatok (cékla, kenyér, maláta, paprika, paradicsom,
paszternák, sárgarépa, sör, sütőtök, uborka, zeller, egyéb párlatok)
Azok
a nevezők, akik legalább 5 tétellel indulnak, egy vacsora jegyet is kapnak
ajándékba.
10
tétel nevezése után 2 vacsora jegy a szervezők ajándéka.
Nagyon fontos, hogy a nevezés során a
részvételi és a vacsora szándékot előre jelezzék.
Belépő - Vacsora jegy 5000,- Ft.
Tervezett
program:
16:00
– ünnepélyes megnyitó, a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend bevonulása
16:30
– eredményhirdetés, díjkiosztó
18:30
– a Veszkényi Férfi Dalkör és Sramli zenekar műsora
19:15 Gyűrű Ferenc a
Lövő Nagyboldogasszony plébánosa megszenteli a pálinkákat
19:30 Himnuszok
(Magyar és Székely illetve Boldogasszony Anyánk
19:45
- vacsora
Kétféle
ételből lehet választani:
A:
húsleves „lövői” módra, harcsapaprikás túrós csuszával
B:
húsleves „lövői” módra, aszalt szilvával töltött pulykamell rizibizivel,
csemege uborka
Az
ünnepi vacsora során felszolgálásra kerül aperitifként Várkonyiné Czupy Anikó
fekete ribizli pálinkája, amely a bogyósok kategóriájában „2018. Szeged legjobb
pálinkája” díjat nyert.
20:30 Tischler Noémi
és Plechl Richárd műsora
20:30
- zenél Dj Nautilus (60 – as, 70 – es, 80 – as évek legtáncolhatóbb retró
zenéiből)
Az
egész est folyamán mindenkinek lehetősége van pálinkakóstolásra
Lövői
egyedi címkés tulipános pálinkás emlék pohárban.
Ennek
díja 1500, Ft, és ezért az összegért 8 díjnyertes, a versenyen részt vevő
pálinka kóstolható.
A rendezvényre mindenkit szeretettel
várunk!
A
versennyel kapcsolatban felmerült kérdésekben a kapcsolattartó:
Várkonyiné
Czupy Anikó
Mobil:
+36307415858
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése