IV.
Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny
2019.05.
10-11.
Visszaemlékező
A
szeszesitalok versenyének szervezése legalább olyan izgalmas és titokzatos
dolog, mint maga a párlatkészítés. Elkezdjük valahol, titokban abban
reménykedve, hogy sikerül, jó lesz, de biztosra az elején még nem mehetünk.
Ismerjük magunkat, és honfitársaink mentalítását is, egyszer felkapnak, majd
hamarosan kegyvesztett leszel, így aztán mindig az utolsó pillanatban dől el
minden. Igyekszünk jól rákészülni nehogy meglepetések érjenek, de aztán ez
mégis bekövetkezik, hol pozitív, hol negatív értelemben. Érkeztek is a minták
szépen komótosan, de semmi jel nem utalt arra, hogy az utolsó két napban
felgyorsulnak a dolgok. A várt 4-500 közötti tételszámra készülve, hívtunk
értékelőket, de aztán az utolsó pillanatban további bírálóasztalokra lett
szükségünk. A helyszínt gondosan elrendeztük, de aztán utolsó este még vagy
kétszer át kellett rakni, hogy a 11 bírálóasztal, asztalonként 3 fővel
megfelelően elférjen. Szerencsére a lovagrendek egész Kárpát-medencéből
megérkeztek és a hívó szót elfogadva segítségünkre voltak
csütörtöktől-szombatig. Úgy illik, hogy őket név szerint is megemlítsük: Zentai
Szent Miklós Pálinka Lovagrend, Bükki pálinka Lovagrend, Jászsági Pálinka
Lovagrend, továbbá a Szabolcsi Pálinka Lovagrend, és végül, de nem utolsó
sorban a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete, Lovagrendje is szinte teljes
létszámmal felsorakozott Sárköz leg délibb településén Bátán. Péntek reggel
aztán 670 mintának feszültünk neki. A bírálók határozottan, fegyelmezetten
végezték munkájukat, így délután öt órára már végeztünk is a 18 kategóriába
sorolt italokkal, sőt addigra, a kategóriák győzteseit is kiválasztotta a csúcs
zsűri, így a végére már csupán a mustra legjobb italát kellett a 18 kategória
győztesből kiválasztaniuk. Ennek végeredményére aztán mindenki kíváncsi is volt,
ezért ezt az egy tételt, így a végén a szakértők elé is tártuk: Az idei
Desztillátához hasonlóan nálunk is a győzelmet a Gong Pálinkaház Vilmoskörte
pálinkája nyerte. Az est hátralevő részében a bírálók és segítők a helyi
specialitásban, a Hungarikum Bajai Halászlé kóstolásában mélyedhettek el, ki-ki
kedve szerint csípősebbet, vagy gyengébbet kívánt fogyasztani a gyufatésztával.
A másnapi eredményhirdetésre elkészültek az oklevelek is, különdíjak is, így
semmi akadálya nem volt annak, hogy mindenki megtudhassa az elért eredményét. A
lovagrendek felvonulásával kezdődő színpadi ünnepségen kiosztásra kerültek a
megérdemelt elismerések. 8 ország, 70 település, 120 nevező, 670 nevezéséből
130 aranyelismerés, 166 ezüstelismerés, és 192 bronzelismerés talált gazdájára.
Ezt követően a versenykiírásnak megfelelően a 18 kategória 1-2-3.
helyezettjeinek 54serlegét adták át a szponzorok, illetve a lovagok. De még ezt
is lehetet fokozni, hiszen a 13 különdíj még ezután következet. Itt egy-egy
terület legjobbjait emeltük ki, mint például, a legjobb Dél-Baranyai,
Vajdasági, Erdélyi, Baranyai, Tolnai, Bácsi, Csongrádi, Szabolcsi, Borsodi,
Pesti, Komáromi, Jászi, Győri, akik egy-egy népművészeti remekművel lettek
elismerve, ami Rács Róbert fazekas műhelyéből került ki salátástál gyanánt.
Befejezésül a verseny fődíjai következtek: elsőként a 95 nevező magánfőzőből
lett kiemelve a legeredményesebb. 15 bérfőzető is elküldte italait, akik között
szintén a legeredményesebb kapott egy szép kerámia pálinkáskorsót. Ahogyan 11
kereskedelmi nevezőből a legeredményesebb a Bajai Pálinkaház is megkapta
elismerését. Végül a Champion díjat, mint már említettük is a Gong Pálinka
Vilmoskörtéje nyerte el. A lovagrendek levonulása előtt még a Zentai Pálinka
Lovagrend képviseletében Bilicki István egy szép kerámiával köszönte meg a
szervezőknek, hogy itt lehettek, a többi lovagrendnek pedig egy-egy italt adtak
át az együttlét megünneplésének örömére. A három nap alatt komoly munkával, de
a pálinka szeretetével és tiszteletével ismét bebizonyosodott, hogy csak
egyedül ez azaz ital, amely egész Kárpát-medencéből képes megmozgatni
embereket, hogy együtt tisztelegjünk Hungarikumunk a PÁLINKA előtt.
Muth
József
versenyigazgató
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése